TERNES PARKING GARAGE

Paris 17

Beneath Ternes Avenue sits a narrow parking garage that is the longest in all of Paris. Our project involved making it more welcoming.

 

Large greenhouses punctually crisscross the garage and punctuate the rows of parking. Illuminated by daylight, they give the illusion of surfacing onto the street level. Climbing plants complete this open-air illusion and indicate the emergency exits. The new stairs and elevators are placed here. In these spacious and forest-scented volumes, all feeling of entrapment is eliminated. From within the glass greenhouses, the levels are bathed in monochrome light, creating spaces that are saturated in halos of yellow, green, orange, blue, or red.

 

The rhythm of the emergency exits takes into account the stores on Ternes Avenue—each has a storefront directly facing a parking entrance and each the possibility of linking its basement floor directly to the parking levels.

PROGRAM RÉNOVATION AND EXTENSION OF TERNES PARKING GARAGE


CLIENT OMNIPARC (LEASOR), CITY OF PARIS (OWNER) TEAM MAISON EDOUARD FRANÇOIS, PATRICK BLANC (LANDSCAPE ARCHITECT)


AREA 38 725 M² NET BUDGET 12 M € SCHEDULE COMPETITION 2001 RENOVATION 2006 EXTENSION 2007

LOCATE ON MAP 

2006

 

Ternes Avenue,

Paris XVII