Taghazout - Maroc

I love this unique, wild, and inhospitable landscape that is covered with prickly thorns—thorns of the argan trees that only goats succeed in evading, or those of the low cacti that during spring are dispersed among flowers. I love these poor soils made of “sun-dust” and stones. I love the morning mist and the evening sunsets. I love this bay of powerful waves and cradles by mountains. I love the dense villages that economy, intelligence, and crudeness have assembled; and it is in this pristine, ancient expanse that our village is rooted.


The site for Taghazout Bay, Morocco, is immense. It has been programmed to become one of six modern, seaside resorts. Hotels, villas, golf courses, and other tourist features will be implanted with one intention in mind: to become an example of eco-responsible development. Our eco-resort project is situated on the northern end of the site, at the edge of the bay near the traditional village of Taghazout, in a sloped area that is covered with precious argan trees.


The environmental certification HQE (Haute Qualité Environnementale) begins with a respect for the site, its specific natural and built landscape, and its rare ecosystem. Within this immense landscape, the existing constructions are grouped as dense villages—the opposite of diffuse urbanism and sprawl, which are an expression of waste and individuality. Our eco-resort is designed in the image of this great landscape: true, simple, and economic. The drawing is inspired from usage.


At the bottom of the hillside, the resort center with its large plaza, retail spaces, restaurants, and waterpark faces the sea. Higher up on the hillside is the Pierre & Vacances Premium village with its exclusive programs and services. At the top of the hill, one can find the Pierre & Vacances residences. The program dedicated to the “vacation homes” is slightly isolated beside the entry to the village, above the surf village. This organization of the eco-resort neighborhoods within the landscape is probably one of the only responsible ways to preserve the fragile landscape and maintain its wild and natural characteristics.


Within each construction footprint, all transplantable vegetation is displaced in order to leave the site intact. After construction of the new neighborhoods, new vegetation is replanted. The neighborhoods can be read as a series of colored, flowery marks on the hillside—colorful waves inscribed on an intact natural landscape. The constructions are painted in colors that mimic the existing villages—in ocre, white, grey, grey-green, yellow-ocre, or majorelle blue. These colors are paired with the blossoming colors of one or more climbing plants—white bougainvillea and jasmine, red bougainvillea, the “angel trumpets” of datura plants, agaves, blue morning glories, euphorbias, and roses… 

PROGRAM Eco-resort


CLIENT Pierre & Vacances TEAM Maison Edouard François

AREA 70 000 m² Net Floor Area